Hoe ziet het leven van onze dieren eruit?

 

Jongvee

De kalveren bij ons drinken melk tot ze drie maanden oud zijn. Daarna krijgen ze ruwvoer en krachtvoer met genoeg eiwitten zodat ze een mooi skelet kunnen ontwikkelen. Als de kalveren circa vier á vijf maanden oud zijn gaan ze lekker naar buiten. Eerst dichtbij de boerderij zodat ze aan het schrikdraad kunnen wennen.

Als de kalfjes gewend zijn aan het schrikdraad mogen ze naar de landerijen die wij pachten van het Drents Landschap op Landgoed de Vossenberg. Hier kan het jongvee blijven lopen tot ze anderhalf tot twee jaar oud zijn. In de wintermaanden staat het jongvee lekker warm op stal.

Jongvee van MTS Woertink. Lekker warm in de stal of op de landerijen
MTS Woertink melkkoeien

Melkkoeien

Wij vinden het belangrijk dat onze koeien veel in de buitenlucht zijn. Om de weidegang te bevorderen grazen onze dieren in ieder geval van april tot en met november minimaal zes uur per dag buiten.
 
In de zomermaanden is onze veestapel dag en nacht te vinden op Landgoed de Vossenberg. Wij hebben een deel van de landerijen gepacht die binnen dit mooie natuurgebied liggen. In dit prachtige decor grazen onze koeien de gehele zomer.
 
De dieren komen zomers alleen binnen om gemolken en bijgevoerd te worden met maïs en brok. In wintermaanden bestaat het voer van de koeien uit kuilvoer, maïs en brok. De dieren blijven dan lekker warm op stal.
 
Onze melk leveren wij aan Royal A- Ware die de melk bewerkt tot zuivelproducten welke bij de Albert Heijn te vinden zijn als Hollandse zuivel en AH Goudse Kaas. Dit zijn zuivelproducten die duurzamer zijn dan de 'gewone' zuivelproducten in het versschap. Waarom? Omdat wij trots zijn op het eindproduct dat van onze melk gemaakt wordt! Onze koeien krijgen namelijk meer rust, licht, lucht, gras en ruimte. Het voer van onze koeien komt uit de regio, wij gebruiken uitsluitend groene stroom en wij werken volgens een bijzonder bodemprogramma. Dankzij speciale zaden wordt de biodiversiteit van de bodem bevorderd en ontstaat er een kruidenrijk grasland. Hierdoor wordt de bodem gezonder, veerkrachtiger én zijn er meer weidevogels in de graslanden. En dat proef je in het eindproduct.

Roodbonte stieren

Onze roodbonte stieren groeien op in de potstal, hier komen ze te staan als ze zo rond de vijf maanden oud zijn. Ze blijven in de potstal tot ze ongeveer anderhalf tot twee jaar oud zijn. Onze stieren hebben volop ruimte en liggen in een zacht strobed. Om de dag wordt er vers stro verspreid over de hokken. De ruige mest afkomstig uit de potstal wordt verspreid over landerijen die wij pachten van het Drentse Landschap. Het voer van de stieren bestaat hoofdzakelijk uit hooi afkomstig van het Drents Landschap. Dit wordt aangevuld met maïs en kuilvoer. Af en toe krijgen de stieren aardappelen en brood bijgevoerd, afkomstig van ondernemers uit de omgeving. Voor de stieren is dit een ware traktatie.

Na anderhalf tot twee jaar worden onze roodbonte stieren verkocht als dekstier voor de fokkerij of geslacht voor de verkoop van ons vlees. We hebben door de jaren heen in de roodbont fokkerij een goede naam opgebouwd, en er is veelvuldig vraag naar onze stieren. Als je nieuwsgierig bent naar onze stieren of meer informatie wil, neem dan gerust contact met ons op.

> Contact > Vlees van de boerderij > Roodbonte fokstieren

MTS Woertink fokstieren voor de fokkerij en stieren voor de slacht